1
عضو هیأت علمی دانشگاه بوعلی سینای همدان، گروه زبان و ادبیات فارسی
2
دانشجوی دکتری زبان و ادبیات فارسی
چکیده
یکی از انواع نثر فارسی ، مراسلات درباری و نامه های بزرگان است. در مکتوبات مولانا و منشآت عبدالرحمن جامی دستهای از نامه ها هستند که در این پژوهش به عنوان (سلطانیّات) مورد بررسی قرار گرفته اند. تعریف سلطانیات و تاریخچه آن در ادب فارسی و نیز بررسی شکلی و محتوایی نامههای این دو چهرۀ سرشناس ادب و عرفان مقوله هایی است که در این پژوهش به آنها پرداخته شده است. نیز بازتاب شخصیت این بزرگان در سلطانیات آنها و همچنین انعکاس مسایل اجتماعی بررسی شده اند. از آن جا که دیگر آثار مولانا و جامی غالباً صبغۀ تعلیمی داشته و برخی از جنبه های اجتماعی و خصوصیِ شخصیت آنها ممکن است پنهان مانده باشد، لذا پرداختن به نامههای آنها که صریح و شفاف و دور از پیچیدگیهای استعاری و بلاغی شاعرانهاند، میتواند زوایای دیگری از شخصیت آنها را آشکار سازد. روش کار به صورت تحلیلی است و دادهها از منظر شکلی و محتوایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتیجۀ حاصل از این پژوهش مشخص میکند که به لحاظ شکلی، نثر مولانا آمیخته با سجع و دیگر تکلفات منشیانه است، اما جامی سلاست کلام و صراحت بیان را ترجیح داده است. هر دو عارف نامدار کوشیدهاند که از نفوذ کلام خود برای گرهگشایی از مشکلات و معضلات مردم استفاده کرده و از این طریق به مسؤولیت های الهی و اجتماعی خود عمل کنند.
شفق, اسماعیل و آزادبخت, فروزان . (1392). بررسی «سلطانیّات» در مکتوبات مولوی و منشآت جامی. زبان و ادب فارسی (نشریه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز), 66(227), 71-94.
MLA
شفق, اسماعیل , و آزادبخت, فروزان . "بررسی «سلطانیّات» در مکتوبات مولوی و منشآت جامی", زبان و ادب فارسی (نشریه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز), 66, 227, 1392, 71-94.
HARVARD
شفق, اسماعیل, آزادبخت, فروزان. (1392). 'بررسی «سلطانیّات» در مکتوبات مولوی و منشآت جامی', زبان و ادب فارسی (نشریه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز), 66(227), pp. 71-94.
CHICAGO
اسماعیل شفق و فروزان آزادبخت, "بررسی «سلطانیّات» در مکتوبات مولوی و منشآت جامی," زبان و ادب فارسی (نشریه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز), 66 227 (1392): 71-94,
VANCOUVER
شفق, اسماعیل, آزادبخت, فروزان. بررسی «سلطانیّات» در مکتوبات مولوی و منشآت جامی. زبان و ادب فارسی (نشریه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه تبریز), 1392; 66(227): 71-94.